mail+381(0)34 / 356 - 900

info-line Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

domeni-akcija

Novosti

novostiNa ovoj stranici možete pratiti najnovije vesti iz sveta informacionih tehnologija.

Poseban akcenat je na internetu, novostima iz sveta interneta, oglašavanju na portalima i socijalnim mrežama, kao i zanimljivostima u IT svetu.

Koliko puta ste samo poslali poruke na socijalnim mrežama i posle par minuta se pokajali. E pa, Twitter ima mogućnost brisanja privatnih poruka i to na oba mesta – i kod vas i kod onoga koji je poruku dobio. Čak i ako je "taj neko" poruku video, pročitao i na nju odgovorio...

Verovatno najgora stvar kod slanja e-mailova je činjenica da jednom poslatu poruku više ne možete da "vratite" nazad. Gmail vam daje mogućnost da poništite slanje u nekoliko sekundi od pritiska na "pošalji", ali jednom kada ode, poruka je zauvek "otišla".

U noći između nedelje i ponedeljka primarni DNS serveri Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) su počeli da dobijaju znatno veći broj upita od normalnog što je indikacija da su DNS serveri bili izloženi pojačanom DDoS napadu.

U poslednjih mesec dana nekoliko velikih nacionalnih internet registara iskusilo je vrlo grube napade na svoju infrastrukturu. Cilj napada je bio blokada osnovnih servisa nacionalnih registara. Uz britanski, belgijski, danski, holandski i kanadski registar, u ovu grupu, od pre nekoliko dana, spada i RNIDS.

Srbija nedovoljno ulaže u zaštitu zvaničnih Internet prezentacija. I Vojska Srbije ostaje nema na "kompjutersku odbranu zemlje"

Napadi albanskih hakera na srpske sajtove sve više uzimaju maha, a i pored neprekidnog razvoja tehonoligije, u Srbiji se nedovoljno pažnje posvećuje zaštiti u "virtuelnom svetu". Samo u poslednjih nekoliko meseci, Albanci su oborili sajtove više gradova i institucija u Srbiji, a na meti su i zvanične - internet prezentacije Vlade.

Papa Benedikt XVI počeće da tvituje 12. decembra na svom ličnom profilu na engleskom @Pontifex koji već ima skoro 357.000 pratilaca. Međutim, Twitter zajednica iskoristila je ovaj nalog da postavi brojna pitanja koja se tiču kontroverznih tema i skandala i pre nego što je papa postavio svoj prvi post.

Sajtovi velikih kompanije sa domaćim domenom ".rs" našli su se na udaru hakera. Nakon sinoćnjeg upada u bazu podata za koje je nadležan ovlašćeni registar „NINET Company“, izvršen je napad na mnoge sajtove poput "Google.rs", "Redbull.rs", "Paramount.rs". Iz "Googlea" tvrde da napada nije bilo, a iz RNIDS kažu da je u toku vraćanja ispravnih sajtova.

U novembru je završena promotivna kampanja za nacionalne internet domene "Nađi me lako", a njen rezultat je da je do sada registrovano preko 75.000 .RS i 6.800 .СРБ naziva domena. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) podseća firme i pojedince da registrovanjem potrebnog broja .RS i .СРБ domena potpuno štite identitet ili brend na srpskom internet prostoru i istovremeno geografski određuju teritoriju za koju je njihov internet sajt prevashodno namenjen.

Nova verzija "Mozilla Firefoxa" povučena je dan nakon objavljivanja zbog bezbednosne rupe, a korisnicima koji su već instalirali verziju 16 savetuje se da se vrate na neku od starijih verzija popularnog internet pretraživača.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, internet priključak ima 47,5 posto domaćinstava, a samo 1,4 posto koristi modemsku konekciju.

Sedmi put po redu Republički zavod za statistiku sproveo je straživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji, u domaćinstvima i preduzećima.

Što se domaćinstava tiče, istraživanje je pokazalo 47,5 posto njih ima pristup internetu, što je povećanje od 6,3 posto u odnosu na prošlu godinu, a zastupljenost internet priključka najveća je u Beogradu.

Do celokupnog znanja uz samo par klikova mišem – to je bila vizija slobodnog i dostupnog interneta. No, sve češće se na internetu može naići na zabrane i cenzure. Blokade postavljaju gotovo sve države sveta.

„Da, internet je ugrožen!“, kaže Volfgang Klajnvehter, profesor za politiku i regulaciju interneta na Univerzitetu Arhus.

Vinston G. Cerf, jedan od očeva interneta, komentariše još dramatičnije: „Slobodni internet danas je toliko snažno napadnut kao nikad pre. Zahuktava se međunarodni sukob – koji će odrediti budućnost interneta.“

Uprkos interesantnoj reklami i pristojnim recenzijama, Microsofot Internet Explorer 9 i dalje je predmet mnogih šala na internetu. Parodija na novu Microsoftovu reklamu pod nazivom „iskrena verzija“ predstavlja neke od problema sa kojima se možda možete susresti prilikom korišćenja Explorera 9.

Reklamu je napravio humoristički sajt WorldWibeInterweb, a unutar nje se nalaze brojne, doduše lažne, nepovoljne recenzije korisnika i magazina.

Strana 1 od 2
brendovi