mail+381(0)34 / 356 - 900

info-line Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

domeni-akcija

.срб domeni

srb-domeni

Šta je .СРБ?

Ćirilički internet domen .СРБ je novi, drugi nacionalni domen Republike Srbije. Deo je porodice internacionalizovanih naziva domena (Internationalized Domain Name - IDN), odnosno naziva domena koji nisu napisani engleskim alfabetom.

Koje zemlje imaju svoj IDN na nacionalnom pismu?

  • Prvi internacionalizovani domeni najvišeg nivoa (IDN ccTLD) aktivirani su 5. maja 2010. za tri domena koja koriste arapsko pismo, a predstavljaju Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.
  • Rusija je u 12. maja 2010. postala prva država koja je registrovala nazive domena i na ćirilici, sa oznakom ".rf". Srbija je druga zemlja koja je 3. maja 2011. dobila svoj ćirilički domen ".СРБ". Potom je Ukrajini dodeljen domen ".ukr", a Bugarska očekuje da će uskoro dobiti svoj ćirilički domen ".bg".
  • Nacionalni domeni na kineskom pismu, u nekoliko varijanti, aktivirani su 25. juna 2010.
  • U međuvremenu su za veći broj zemalja odobreni nazivi domena na nacionalnom pismu ili su ti procesi u toku (više informacija na: www.icann.org/en/topics/idn).

Koji adresni prostori postoje u okviru .СРБ domena?

Predložena je poddomenska struktura u okviru .СРБ domena istovetna po nameni postojećim poddomenima u okviru .RS domena.

Lista naziva .СРБ poddomena:

.RS domen

.СРБ domen

Obrazloženje

.co.rs

.пр.срб

privreda, preduzeće, preduzetnik

.org.rs

.орг.рс

organizacija

.edu.rs

.обр.рс

obrazovanje

.in.rs

.од.рс

predlog od

Za delegirane domene određeni su sledeći nazivi:

.gov.rs

.упр.срб

organi uprave

.ac.rs

.ак.срб

akademska mreža

Koje su prednosti .СРБ domena?

1. Jedini internet domen na svetu u kojem se internet adrese pišu onako kako se i izgovaraju.
Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, adrese .СРБ domena će se, za razliku od, recimo, mnoštva domena na engleskom alfabetu, nedvosmisleno izgovarati upravo onako kako su i napisane.

2. Ostvarenje ustavnog prava građana Srbije da mogu da koriste internet domene na svom zvaničnom pismu.
U vreme kada se u razvijenim zemljama i pravo na Internet smatra za osnovno ljudsko pravo, kada i najveće zemlje sveta brinu o očuvanju nacionalnog identiteta kroz domene na svom pismu, Srbija je među prvima napravila korak ka uspostavljanju domena na nacionalnom pismu.

3. Pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za buduće potrebe.
Razvoj Interneta je takav da će vrlo brzo skoro svaki čovek morati da ima sopstveni internet identitet. Za firme i organizacije to je već sada neophodno. S obzirom na zauzetost mnogih pojmova, imena i naziva u postojećim internet domenskim prostorima, uvođenje .СРБ domena predstavlja pravovremeno zauzimanje slobodnog internet prostora za razne, trenutno i nepredvidljive, buduće potrebe. Postoje ozbiljne pretpostavke da će u budućnosti čak i mnogi od uređaja koje svakodnevno koristimo imati svoju sopstvenu internet adresu. Futuristički primer: vaš digitalizovani automobil sa adresom "mojaljutamašina.СРБ" sam zakazuje servis i zamenu ulja!

Koji znaci smeju da budu korišćeni u nazivima .СРБ domena?

Nazivi srpskih ćiriličkih internet domena, pored 30 slova srpske ćirilice (a-š), mogu da sadrže i cifre (0-9) i crticu (-). Ne smeju da sadrže crticu na početku ili kraju, kao ni dve uzastopne crtice na trećoj i četvrtoj poziciji. Naziv .СРБ može da sadrži najviše 63 ASCII znaka posle ACE kompatibilne konverzije.

Kako da pišemo "www" u adresama .СРБ sajtova?

Tehnički gledano, uopšte nije potrebno pisati "www" ispred adrese sajta. To je više ostatak prvobitne prakse u pisanju internet adresa. I svi postojeći sajtovi sa .RS domenom mogu da se pronađu bez "www" na početku, naravno, ako je pravilno podešen server na kome su hostovani.

Baneri

Newsletter

Budite informisani, primajte obaveštenja o najnovijim akcijama i ponudama

selidba

brendovi