mail+381(0)34 / 356 - 900

info-line Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

domeni-akcija

Internacionalni domeni

internacionalni-domeni

GTLD (Generic Top Level Domain) ili internacionalni domeni mogu biti registrovani od strane domaćih i stranih pravnih i fizičkih lica, a jedno lice može da registruje više od jednog domena. GTLD domeni se registruju na period od 1 do 10 godina. Registracija internacionalnih domena ne zahteva nikakvu prateću dokumentaciju. Sam proces registracije internacionalnih domena traje jako kratko, i to je obično 24-48 nakon uplate.

Ukoliko se odlučite da registrujete neki od generičkih TLD domena, prvo što bi trebalo da uradite je da proverite da li je domen slobodan.

Važno je napomenuti da naziv generičkog TLD domena može biti znakovni niz dužine do 67 znakova. Nazivi domena koriste podskup Latin-1 (USA) skupa znakova, i to: slova (A-Z), brojeve (0-9) i crticu (-). Naziv domena ne sme da počne niti da se završi crticom (-). Mala i velika slova su, prema standardima, potpuno ravnopravna. Domen se zakupljuje na period od jedne do deset godina.

Za Vas možemo registrovati više tipova GTLD domena:

 • .com (commercial) je  Generički Top Level Domen (GTLD). On je jedan od prvih internet domena korišćenih na internetu nastao u januaru 1985 godine, i prerastao je u domen sa najvećom upotrebom na internetu od svih TLD domena. Prvenstveno je administriran od strane United States Department of Defense. Zbog svoje cene registracije domena koja sada iznosi 10-15 $ (prvenstveno je cena bila 50$) je zapravo postigao i najveću popularnost. Trenutno administraciju domenom vrši VeriSign. Registracija .com domena je moguća za sve bez ikakvih ograničenja. Trenutno ima preko 75 miliona registrovanih .com domena.
 • .net (network) je  Generički Top Level Domen (GTLD).  Domen .net  je administriran od strane VeriSign-a. net  je jedan od prvih top-level domena, nastao januara 1985 godine. Prvenstveno je bio namenjen za upotrebu kompanija koje su mrežno orijentisane kao što su internet provajderi. Trenutno prilikom registracije .net domena nema ograničenja, te domen može registrovati bilo ko. Često se tretira kao drugi .com domen. Trenutno ima preko 10 miliona registrovanih .net domena.
 • .org (organization) je  Generički Top Level Domen (GTLD).  Domen .org je jedan od prvih top-level domena, nastao januara 1985 godine, prvenstveno namenjen organizacijama koje nisu pronašle svoje zahteve u drugim GTLD domenima. Sada svako može registrovati .org domen. On je prvenstveno bio namenjen za ličnu upotrebu. Alternative su mu domeni .name i .info. Domen .org je moguće javno registrovati bez ikakvih ograničenja od 1 januara 2003 godine.
 • .info (.information) je  Generički Top Level Domen (GTLD) čija je osnova primena na informativne web sajtove. Registracija je moguća za sve, bez ikakvih ograničenja. Kao domen razvijan je od 1980-ih godina, ali je u upotrebu ušao 2000 godine kao jedan od sedam novih GTLD domena.
 • .biz (business) je  Generički Top Level Domen (GTLD) namenjem poslovnim web sajtovima. Domen je kreiran 2001 godine na osnovu tadašnjih postojećih interesa i pratećih trendova u razvoju interneta 1990-ih godina. Domen administrira Neulevel.
 • .eu je najviši Internet domen državnih kodova (ccTLD) za Evropsku uniju (uprkos tome što EU zapravo nije država). Registracija za nosioce trejdmarka je počela 5. decembra 2005 i završila se 7. aprila 2006 kada je zvanično počela registracija .eu domena od strane pravnih i fizičkih lica u Evropskoj uniji. Trenutno je, pored njega u zvaničnoj upotrebi i .eu.int.
 • .fm je najviši Internet domen državnih kodova (ccTLD) za Federaciju država Mikronezije, državu u Okeaniji. Kod nas je česta upotreba .fm domena za radio stanice.
 • .tv je najviši Internet domen državnih kodova (ccTLD) za Tuvalu. Kod nas je česta upotreba .tv domena za TV stanice ili emisije.
 • .mobi (takođe poznat kao DotMobi) je top-level domen odobren od strane ICANN. Domen je administriran od strane mTLD global registry posvećen dodeli internet domena mobilnim uređajima putem mobilne mreže. Finansijski je  podržano od strane  Google, Microsoft, Nokia, Samsung, Ericsson, Vodafone, T-Mobile, Telefónica Móviles, Telecom Italia Mobile, Orascom Telecom, GSM Association, Hutchison Whampoa, Syniverse Technologies, i VISA. DotMobi domen je dostupan za registraciju od 26 septembra 2006 godine.
 • .name je  Generički Top Level Domen (GTLD) čija je osnovna upotreba za predstavljanje individualnih stvarnih imena, nadimaka, pseudonima kao i drugih ličnih imena. Dodeljen je od strane Global Name Registry 2001 godine, dok je stvaljen u upotrebu u januaru 2002 godine.
 • .travel je Top Level Domen odobren od strane ICANN 8 aprila 2005 godine. Domen prilikom svoje registracije ima nekoliko restrikcija. Domen mogu registrovati turističke agencije, turoperatori, turisticke organizacije, ugostiteljski objekti orijentisani ka turizmu… Generalni sponzor .travel domena je Tralliance Corporation, vlasnik TheGlobe.com. Zvanični start upotrebe .travel domena je bio u oktobru 2005 godine, dok je registracija moguća od januara 2006 godine.

Pored registracije domena često se susrećemo i sa transferom istih. Transfer domena je prenošenje nadležnosti za domen od jednog registra na drugi. Transfer domena traje između 5 i 15 dana. Transfer domena uključuje njegovo produženje za narednu godinu.

Baneri

Newsletter

Budite informisani, primajte obaveštenja o najnovijim akcijama i ponudama

selidba

brendovi