mail+381(0)34 / 356 - 900

info-line Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

domeni-akcija

.rs domeni

rs-domeni

CCTLD (Country Code Top Level Domain) domeni se određuju prema ISO 3166 standardu i označavaju državu u kojoj je registrovan taj domen. Za teritoriju Srbije CCTLD domen je .rs (do marta 2008-e godine u upotrebi je bio .yu domen).

Kao i kod registracije GTLD i kod teritorijalnog TLD domena neophodno je proveriti da li je željeni naziv domena slobodan.

Registraciju nacionalnih .rs domena mogu obaviti domaća i strana pravna i fizička lica, a jedno lice može da registruje više od jednog domena.

Svi .rs domeni mogu biti registrovani na period od 1 do 10 godina, uz mogućnost produženja. Kako registracija domena, tako i produženje registracije se vrši na  12 meseci. Produženje registracije domena je moguće i tokom njenog trajanja, ali ukupno trajanje ne može biti veće od 10 godina. Registracija .rs domena u okviru rsTLD registra se obavlja u okviru nekoliko adresnih prostora.

Za registraciju domena je potrebno priložiti sledeće podatke:

  • ako registraciju obavlja fizičko lice: ime i prezime, prebivalište, administrativni kontakt, tehnički kontakt, podatke o primarnom i sekundarnom DNS serveru
  • ako registraciju obavlja pravno lice: poslovno ime, sedište, matični broj, PIB, administrativni kontakt, tehnički kontakt, podatke o primarnom i sekundarnom DNS serveru

Napomena:

  • administrativni kontakt je fizičko lice državljanin Republike Srbije, ili pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji, ovlašćeno da u ime lica koje registruje domen obavlja administrativne poslove i promenu podataka u vezi sa registracijom domena
  • tehnički kontakt je fizičko lice ili pravno lice ovlašćeno da u ime lica koje registruje domen vrši promenu tehničkih podataka u vezi sa registracijom domena.

Naziv domena u okviru .rs registra može biti znakovni niz dužine 1-30 znakova. Nazivi koriste podskup Latin-1 (USA) skupa znakova, i to: slova (A-Z), brojeve (0-9) i crticu (-). Naziv domena ne sme da počne ni da se završi crticom (-). Mala i velika slova su, prema standardima, potpuno ravnopravna.

Baneri

Newsletter

Budite informisani, primajte obaveštenja o najnovijim akcijama i ponudama

selidba

brendovi