mail+381(0)34 / 356 - 900

info-line Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

  

domeni-akcija

Internet prodavnice

internet-prodavnice

Predstavljanje proizvoda na internetu nije jednostavan posao. Bitno je da su oni dobro klasifikovani na stranici i da je korisniku omogućeno što jednostavnije doći do željenog podatka, pre nego se okrene konkurenciji. Internet prodavnica omogućava detaljno prikazivanje artikala sa njihovim izgledom, karakteristikama, cenom, opisom i ostalim potrebnim informacijama. Potrošačima je na raspolaganju mogućnost da daju svoj komentar, ocenu i postave dodatna pitanja u vezi sa svakim artiklom. Pitanja se automatski prosleđuju na email adresu, čime se uspostavlja direktna komunikacija sa potencijalnim mušterijama i dobija se povratna informacija o kvalitetu svoje ponude. Tako prikupljene informacije o utiscima posetilaca, njihovim zapažanjima, interesovanjima i sl., predstavljaju dragoceni izvor podataka koji pomaže da se u svakom trenutku ostane u trendu i da se zna šta potrošači misle o ponudi, i kada je to potrebno, mogu se izvršiti korekcije kako bi se ponuda učinila konkurentnijom.

Posetilac internet prodavnice želi da na lak i jednostavan način dođe do svih potrebnih informacija o firmi koja se predstavlja na tom sajtu:

  • o vašoj kompaniji,
  • delatnosti kojom se bavite,
  • o proizvodima i uslugama koje nudite na sajtu,
  • o uslovima i načinu naručivanja i plaćanja proizvoda,
  • o garanciji,
  • mogućnostima za zamenu kupljenih proizvoda
  • ili povraćaj novca u slučaju da kupac nije zadovoljan i sl.

Bez obzira na poziciju gde se trenutno nalazi u okviru internet prodavnice, posetiocu mora biti jasno naznačeno i omogućeno da odatle odabere i poseti bilo koji njen deo (katalog proizvoda, naručivanje i sl.). Na svakoj stranici mora postojati link ka ostalim ključnim delovima e-prodavnice, ili bar link ka početnoj strani. Poželjno je da postoji mogućnost pretraživanja proizvoda i/ili usluga po raznim kriterijumima.

Bez obzira što je reč o virtuelnoj prodavnici, i ovde važe ista pravila kao i u svakoj drugoj prodavnici. Kupac želi da u najkraćem roku dobije kupljeni proizvod, da ima mogućnost reklamacije i zamene proizvoda i da u svakom trenutku može da vas kontaktira u slučaju da su mu potrebne dodatne informacije.

virtuemartVirtueMart predstavlja vodeće rešenje za izradu internet prodavnice namenjeno Joomla CMS-u, sa preko 1,5 miliona preuzimanja sa zvaničnog sajta proizvođača. Ovo rešenje se ne svrstava u red samoizvršavajućih skripti, već je to dodatak (plug-in) i za njegovo izvršavanje je neophodno imati instaliran Joomla CMS.

Da bi opravdao svoj epitet najpopularnijeg rešenja za e-prodavnicu, VirtueMart krasi lakoća korišćenja i maksimalno pojednostavljena kastomizacija u skladu sa potrebama krajnjeg korisnika.

Kako bi korisnicima bilo omogućeno korišćenje elektronske trgovine potrebno je da se registruju na sajtu. Ovde ćemo navesti samo neke od najosnovnijih funkcija ove komponenete:

Grupe kupaca - Svi registrovani korisnici se mogu svrstati u više unapred definisanih grupa kupaca. Svaka grupa kupaca može imati svoje cene, npr. grupa kupaca koja kupuje robu za dalju prodaju će imatu uvid u cene bez poreza i sa unapred ukalkulisanim rabatom, zatim kupci koji su za neki određeni period ostvarili promet u određenom iznosu imaju popust i njima će biti prikazana ta cena.

Poreske grupe - U zavisnosti od robe koja se prodaje i zakonske regulative u državi moguće je definisati i više poreskih grupa.

Načini dostave – Načini dostave su raznoliki, oni zavise od mesta na koje treba dostaviti robu, dimenzija proizvoda i iznosa porudžbine. Na osnovu toga kupac može da odabere i način dostave. Unapred je moguće definisati da za kupovinu iznad određenog iznosa dostava bude besplatna.

Kuponi – Unošenjem određenog kupona prilikom kupovine, korisnik pored trenutnih akcija može ostvariti dodatne popuste, i time kupiti određeni proizvod po umanjenoj ceni iskazanoj kroz određeni procenat ili u unapred definisanom fiksnom iznosu.

paypalProizvođači – Kako bi se olakšala navigacija na samom sajtu svi proizvodi su razvrstani prema proizvođačima, koji su razvrstani prema kategorijama.

Slični (povezani) proizvodi – Odabirom određenog proizvoda biće nam prikazani povezani proizvodi, npr. ako se odlučimo za nabavku laptop računara, koji dolazi bez operativnog sistema, u povezanim proizvodima će se naći OS ili sličan model po karakteristikama i cenama. Uz isti proizvod se može ponuditi i torba za laptop, rezervna baterija i još mnogo drugih stvari.

Načini plaćanja – Ova komponenta podržava sve trenutno aktuelne načine plaćanja preko interneta. U našem slučaju je moguće odabrati plaćanje platnim karticama ili plaćanje pouzećem.

brendovi